Wat kan jij maximaal lenen in 2022?


Wat kan jij maximaal lenen in 2022?
28 jan. 2022·
Leestijd:

Heb jij al (grote) plannen voor het jaar 2022? Als het kan, zou je dan een huis willen kopen? Als je verhuisplannen maakt, is het belangrijk te weten hoeveel je maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Je maximale hypotheek is afhankelijk van een aantal regels. In deze blog lees je alle regels die van invloed zijn op je maximale hypotheek voor 2022.

De Nationale Hypotheek Garantie

Bij het oversluiten van een hypotheek kun je kiezen voor een lening met Nationale Hypotheek Garantie. Doe je dat in 2022, dan kun je maximaal €355.000 lenen. Als je ook gelijk energiebesparende maatregelen neemt, dan kan je tot maximaal €376.300 lenen. Dit extra bedrag moet aan de energiebesparende voorzieningen worden besteed. Voor een hypotheek met NHG betaal je bij het afsluiten een premie van 0,6% over de hele hypotheek.

100% van de woningwaarde

Sinds een aantal jaar kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Ook in 2022 is het 100%, oftewel: jouw hypotheekbedrag mag niet hoger zijn dan de woningwaarde. Eventuele bijkomende kosten moet je zelf betalen.

Hypotheekrenteaftrek

Een deel van de rente die je voor je hypotheek betaalt, kun je terugkrijgen van de belasting. Hypotheekrenteaftrek op je hypotheek betekent dat je betaalde hypotheekrente in mindering brengt op je bruto inkomen. Dit betekent een belastingvoordeel voor jou. Per 1 januari 2022 is het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van de hypotheekrente mogelijk is, verlaagd van 43% naar 40%. In 2023 is het maximale belastingvoordeel (ongeveer) 37,05%.

Tweede inkomen telt 90% mee

Koop je samen een woning? Dan telt in 2022 het tweede inkomen voor 90% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Uiteraard mag je niet meer lenen dan 100% van de marktwaarde van een huis.

BKR registratie

Heb jij een lening die langer loopt dan één maand en hoger is dan €250,-? Dan wordt deze geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), behalve als je lening een studieschuld is. Een leasecontract voor een auto kan al invloed hebben op het bedrag wat jij maximaal kan lenen. Deze BKR registratie heeft invloed dus op je hypotheek. Er wordt namelijk 2% van de totale BKR lening in mindering gebracht. Er zijn twee uitzonderingen. Als het een aflopend krediet is, dan is dit niet het geval. Ook als uit de overeenkomst van de lening blijkt dat de betalingsverplichting lager is dan 2% op maandbasis en het bedrag tijdens de looptijd niet kan veranderen.

Vind je dit allemaal lastig, heb jij vragen en zou je hier liever een persoonlijk gesprek over voeren? Vraag onze adviseurs om hulp. Wij schakelen (eventueel extern) de juiste adviseur voor je in om over jouw situatie in gesprek te gaan. Geheel vrijblijvend uiteraard!

Andere interessante nieuwsartikelen

Zo houd jij insecten écht buiten de deur

Zit jij ook graag in je tuin met een drankje als het zonnetje schijnt? Laat je dan ook wel eens de tuindeuren open, en baal je later als een stekker dat er hierdoor weer een paar insecten in je huis rondvliegen? Als we met het warme weer vaker naar buiten gaan en de ramen openzetten voor een frisse bries, is het wel zaak om alle insecten buiten de deur te houden. Met deze vijf tips houd jij insecten voortaan écht op afstand.

22 jun. 2022 Meer lezen

Tips om duurzamer te wonen

Met de stijgende prijzen op het moment loont het om je huis nog sneller te gaan verduurzamen. Besparen op verbruik van gas en stroom willen we allemaal. Wij geven je graag een aantal goede tips om met duurzamer wonen aan de slag te gaan. Deze zijn heel gemakkelijk toe te passen, dus waar wacht je nog op?

19 mei 2022 Meer lezen

5 tips om je tuin te verduurzamen

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en wordt al steeds meer een bepaalde vorm van leven en wonen. Maar, waar moet je beginnen? Gooi jij het roer gelijk drastisch om of begin je met een paar kleine stappen? In deze blog helpen we je alvast op weg. In de tuin zijn namelijk een aantal aanpassingen mogelijk om jouw tuin te verduurzamen. Wil je weten welke dit zijn? Bekijk dan deze 5 tips.

18 mei 2022 Meer lezen

NAMACO Groningen
Paterswoldseweg 290
9727 BW Groningen

Back to top