Kan ik vrijstelling krijgen op overdrachtsbelasting?



Kan ik vrijstelling krijgen op overdrachtsbelasting?
22 mei 2023·
Leestijd:

Als jij in Nederland een stuk grond of een pand koopt, krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Ook als jij bepaalde rechten of aandelen koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt bij de overdracht van een woning. Deze bedraagt 2% van de aankoopwaarde. In sommige gevallen betaal je geen overdrachtsbelasting. We vertellen je graag hoe dat zit. Ontdek direct of jij het recht hebt op vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Wanneer betaal je overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting betaal je wanneer je een pand of stuk grond koopt. Ook wanneer je rechten van een pand of stuk grond koopt. Je betaalt 2% overdrachtsbelasting, mits je er zelf gaat wonen. Wanneer het pand wordt onderverhuurd of deze woning niet je hoofdverblijf is, betaal je als eigenaar 8% overdrachtsbelasting.

Vrijstelling van overdrachtsbelasting

Om starters aan een huis te helpen, hoeven huizenkopers tussen de 18 en 34 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit geldt echter alleen als zij een woning kopen van maximaal € 400.000,-.

Nieuwe plannen 2023

Iedereen heeft gemerkt dat de huizenprijzen enorm zijn gestegen het afgelopen jaar. Vanaf 1 januari 2023 wordt de grens van de startersvrijstelling verhoogd van € 400.000,- naar € 440.000,-. Wil je in aanmerking komen voor deze vrijstelling dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden.

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting

  • De koper is ouder dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar.
  • De koper koopt een woning.
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en dit kan hij of zij schriftelijk verklaren. Deze verklaring is op de website van de Belastingdienst te downloaden.
  • De koper woont zelf in de woning. De woning mag niet onderverhuurd worden. Hiervoor moet een verklaring worden ingevuld.
  • De waarde van de woning is niet hoger dan € 400.000, -. Vanaf 1 januari 2023 mag deze niet hoger zijn dan € 440.000, -.

Is de grens voor jou toereikend?

Koop je nu een woning boven de € 400.000,-- maar maximaal € 440.000,- en voldoe je aan bovenstaande voorwaarden, dan is het zeker de moeite waard om de datum van transport bij de notaris na 1 januari 2023 te laten plaatsvinden. Dat kan je zomaar € 8.800,- schelen! En zeg nou zelf, een huis kopen is al duur genoeg. Met dat geld kun je vast wel iets anders doen!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

20 mrt. 2024 Meer lezen

NAMACO Groningen
Paterswoldseweg 290
9727 BW Groningen

Back to top