Tips om verbruik te verminderenHoe kan je besparen op gas- en stroomverbruik?
30 sep. 2022·
Leestijd:

Dat de gas- en energieprijzen enorm stijgen is waarschijnlijk niemand ontgaan. Dat is alles behalve ideaal nu de winter eraan komt. In dit blog behandelen wij een paar tips om jouw energie- en gasverbruik te verminderen, zonder dat je deze winter in de kou hoeft te zitten. Lees je mee?

1. De verwarming één graad kouder

  Wat is het toch heerlijk om in de winter thuis te komen in een lekker warm huis. Echter, 75% van het totale gasverbruik gaat naar de verwarming van jouw huis. Wil je besparen op gas, dan is het dus slim om te letten op de verwarming.

  Dit hoeft niet te betekenen dat je de verwarming helemaal niet meer gebruikt, maar wanneer je jouw verwarming maar één graad kouder instelt dan normaal, bespaar je al op gas. Zorg er ook voor dat ramen, deuren en ventilatieroosters gesloten zijn, dit scheelt veel onnodige stookkosten.

  Nog een tip is om te letten op de temperatuur in jouw slaapkamer. Wist je dat een goede temperatuur in de slaapkamer je slaap kan bevorderen? De beste temperatuur om in te slapen is rond de 18 graden. Hier bespaar je mee én slaap je beter en dieper, een win-win situatie dus! Raak je gewend aan 18 graden? Dan kan je natuurlijk altijd testen of je ook goed slaapt in een nog koudere kamer.

  2. Timing is key

   Houd je verwarming goed in de gaten. Zet de kachel bijvoorbeeld een uur voordat je gaat slapen al een paar graden kouder. De kamer blijft namelijk nog wel warm, maar je bespaart wel al op de stookkosten.

   Vergeet ook niet om je verwarming ‘s nachts uit of rond de 15/16 graden te zetten. Een hele nacht onnodig stoken kan namelijk flink in de getallen oplopen.

   Heb je vloerverwarming? Dan kan je de verwarming gerust op een graad of 17 houden in de nacht.

   Let niet alleen goed op jouw verwarming, maar houd ook in de gaten hoelang je doucht. Je bespaart al snel veel geld met een paar minuten korter douchen. Maak er een challenge van om een week lang elke dag 5 minuten te douchen in plaats van 10. Dan kan je ’s ochtends ook nog eens 5 minuten langer onder je warme dekens blijven liggen! Bekijk het van de positieve kant!;)

   3. Sluipverbruik

    Geschat wordt dat ieder gezin zo’n € 100,- per jaar kwijt is door stekkers in het stopcontact te laten (sluipverbruik noemen ze dat). Het gaat om een waterkoker waarvan je de stekker in het stopcontact laat, een telefoonlader, noem maar op. Maak eens een rondje door je huis en kijk welke apparaten je niet gebruikt en haal de stekker eruit. Alle beetjes helpen!

    Met deze makkelijk uitvoerbare tips ben je weer een stapje verder qua duurzaam wonen. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee!

    4. Folie is je vriend

     Heb je nog steeds enkel glas in je huis? Ga direct naar de bouwmarkt en sla de raamfolie maar in! Je plakt de folie gemakkelijk op het kozijn en creëert daarmee een stilstaande luchtlaag tussen het glas en de folie die isoleert.

     Heb je het plakken helemaal te pakken? Sla dan ook radiatorfolie in. Een radiator straalt warmte uit naar de kamer, maar ook naar buiten via de muur erachter. Met radiotorfolie gebeurt dit minder. Bovendien is je huis ook veel sneller warm.

     5. In de weer met tochtstrips

      Zorg ervoor dat alle kieren in je huis gedicht worden. Loop je deuren, ramen én brievenbus eens na. Ook in de muren van bijvoorbeeld de bijkeuken kunnen kieren zitten. Gebruik een goede kit, luchtdichte tapes of tochtstrips.

      Met deze vrij simpele tips zit jij er deze winter hopelijk nog een beetje warmpjes bij én bespaar je op je gasverbruik.

      Andere interessante nieuwsartikelen

      NAMACO Groningen
      Paterswoldseweg 290
      9727 BW Groningen

      Back to top