Ben jij een doorstromer op de woningmarkt?

Overweeg je jouw huidige koophuis te verkopen om een nieuw thuis te verwerven? Als doorstromer liggen er kansen om te profiteren van de overwaarde bij de verkoop van je huidige woning. Bovendien, gezien je eerdere hypotheekervaring, zal dit een impact hebben op het verkrijgen van je nieuwe hypotheek.

Hulp voor doorstromers

Eerst kopen of verkopen?
Als doorstromer sta je voor de keuze: eerst kopen of eerst verkopen? Onze adviseurs begrijpen dat deze beslissing afhangt van jouw unieke situatie. Financiën, de vastgoedmarkt en persoonlijke voorkeuren spelen allemaal een rol.
Je volgende hypotheek
Maak gebruik van de overwaarde op je huidige woning om een nieuwe hypotheek te verkrijgen. Als doorstromer zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Bij NAMACO Groningen voorzien wij je van alle details en begeleiden we je door dit proces.
Alles onder één dak
Als adviseurs opereren wij binnen de gebieden van makelaardij, hypotheken en verzekeringen. Wij zijn er om een antwoord te bieden op al jouw woonvragen en om je te assisteren bij elke stap van jouw woonreis.

Een nieuwe start

Woon je momenteel in een koophuis, maar voel je de behoefte aan iets nieuws? Er kunnen diverse redenen zijn voor deze verandering. Misschien verwacht je gezinsuitbreiding, heb je een nieuwe baan gevonden in een andere stad, of ben je gewoon toe aan een frisse start. Wat jouw reden ook is, bij NAMACO Groningen staan we klaar om je te begeleiden bij deze stap. Deze overgang omvat het verkopen van je huidige woning, het aanschaffen van een nieuwe woning, en het regelen van je hypotheek en verzekeringen. Wij wijzen je de weg.

Vrijblijvend adviesgesprek

Vrijblijvend adviesgesprek

Als doorstromer zijn er talloze zaken waarmee je rekening moet houden. Moet je eerst kopen of eerst verkopen? Hoe werken de hypotheekregels als je al een hypotheek hebt op je huidige woning? Door met ons in gesprek te gaan, kun je goed voorbereid stappen zetten op de huizenmarkt. Dit adviesgesprek is volledig gratis en vrijblijvend. Je zit dan ook nergens aan vast. We staan voor je klaar om je te helpen bij het nemen van doordachte beslissingen in deze spannende fase van jouw woonreis.

Doorstromers inpakken

Plan een vrijblijvend gesprek in

Gratis adviesgesprek

Kunnen wij jou als doorstromer op weg helpen met vrijblijvend advies? Plan dan een gratis adviesgesprek in. Daarna kan je altijd nog besluiten welke stappen je gaat zetten. Je zit nergens aan vast.

Stap 1: Vul je gegevens in via het formulier.
Stap 2: Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om af te stemmen waar jij behoefte aan hebt.
Stap 3: Er volgt een (vervolg) afspraak.

Een nieuwe woning:

Dit komt erbij kijken

Overweeg je een nieuwe woning te kopen, terwijl je al een woning bezit? Dan speelt je bestaande hypotheekvorm, de huidige rentestand en je huidige hypotheekverstrekker een rol. Een belangrijke vraag rijst dan: neem ik mijn huidige hypotheek mee naar de nieuwe woning, of niet? Er zijn tal van factoren waar je rekening mee moet houden. Bij NAMACO Groningen hebben we de essentiële zaken voor je op een rijtje gezet.

Doorstromers

Heb jij de hypotheek op je huidige woning afgesloten voor 1 januari 2013? Dan valt je hypotheek onder het overgangsrecht. Het overgangsrecht betekent dat je toch hypotheekrenteaftrek kan krijgen zonder dat je een annuïtaire of lineaire hypotheek hebt. De belangrijkste voorwaarde is dat je verplicht bent om de lening annuïtair of lineair af te lossen in maximaal 30 jaar. Doe je dat niet, dan ontvang je geen hypotheekrenteaftrek over het deel dat je niet aflost. Afhankelijk van jouw eisen en wensen kan het aantrekkelijk zijn om jouw oude hypotheekvorm mee te nemen. In een vrijblijvend gesprek vertellen onze adviseurs je er alles over.

Is je huis minder waard geworden dan toen je het kocht en is je hypotheek hoger dan de verkoopprijs? Dan heb je een restschuld op je huidige hypotheek. Je woning levert niet genoeg op om je hypotheek terug te betalen. De restschuld is dus het tegenovergestelde van een overwaarde. Er zijn verschillende manieren om je restschuld mee terug te betalen:

  • Met eigen spaargeld
  • Meefinancieren: afbetalen door een nieuwe hypotheek of lening af te sluiten. Je neemt dan je restschuld mee in je nieuwe hypotheek. Dit is niet altijd mogelijk, dat hangt af van jouw hypotheekverstrekker.

Als je jouw huidige woning verkoopt en een nieuwe woning aankoopt, kan je te maken krijgen met een bijleenregeling. De bijleenregeling geldt als je jouw huis verkoopt en je geld overhoudt nadat je de eigenwoningschuld hebt afgelost. Dan heb je een overwaarde. Sluit je een hypotheek af voor een nieuwe woning? Dan mag je de rente aftrekken over de aankoopprijs van de nieuwe woning, min de overwaarde.

Voorbeeld: Je hebt 50.000 euro overwaarde. Je koopt een woning van 250.000 euro. Dan trek je de overwaarde van de aankoopprijs af: 250.000 - 50.000 = 200.000 euro. Dit is het bedrag waar je de rente van af mag trekken. Leen je meer dan 200.000 euro? Dan mag je van het bedrag boven de 200.000 euro geen rente aftrekken.

Heb jij jouw droomwoning al aangekocht, maar je huidige woning nog niet verkocht? Dan kan je jouw overwaarde niet gebruiken om jouw nieuwe woning te betalen. Kom je hierdoor in de problemen? Dan kan je een overbruggingshypotheek aanvragen. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening waarmee je de periode tussen de koop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis overbrugt. De rente betaal je maandelijks of zodra je woning verkocht is wordt deze verrekend met de overwaarde.

Berekenen overbruggingshypotheek

Om je overbruggingshypotheek te berekenen kijk je naar de taxatiewaarde van je nieuwe woning. Hier mag je maximaal 90% van gebruiken. Haal daar je resterende hypotheekschuld vanaf, en je hebt je maximale overbruggingshypotheek berekend. Heb jij bijvoorbeeld een taxatiewaarde van 250.000 euro en een resterende hypotheekschuld van 200.000 euro? Dan is je overwaarde 50.000 euro. Je maximale overbruggingshypotheek is dan: 250.000 x 90% - 200.000 = 25.000 euro.

Bij verkoop van je huidige woning wordt uit de opbrengst eerst je huidige hypotheek afgelost. Als je daarna nog geld overhoudt, is er sprake van overwaarde. Heb je overwaarde? Sinds 2004 moet je de overwaarde op je huidige woning gebruiken om je nieuwe woning mee te financieren. Doe je dat niet, dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek over het deel van de overwaarde dat je niet inbrengt.

Wie een volgende woning koopt, heeft te maken met een bestaande hypotheekvorm, -rente en -aanbieder. Om je nieuwe woning te kopen, heb je waarschijnlijk ook een hypotheek nodig. Je hebt dan de keuze om je oude hypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning óf deze, bij verkoop van de huidige woning, in één keer (boetevrij) af te lossen. Heb je nu een hoge hypotheekrente, ongunstige hypotheekvorm of ongewenste geldverstrekker dan geeft verhuizen je de mogelijkheid om hier in één klap van af te komen. Als doorstromer mag je je oude hypotheekvorm behouden als je deze hebt afgesloten vóór 2013. Wanneer je echter kiest voor een duurdere woning en je dus een extra hypotheekdeel nodig hebt, ben je voor dit deel sinds 2013 verplicht om direct te beginnen met aflossen.

Eerst kopen of verkopen?

Voor doorstromers staat de grote vraag centraal: Ga ik eerst kopen of eerst verkopen? Het lijkt logisch om eerst te kopen, gezien je de wens hebt je droomwoning te bemachtigen. Echter, het is ook praktisch en vaak noodzakelijk om de eventuele overwaarde van je huidige huis te benutten voor de aankoop van een nieuwe woning. Daarnaast wil je vermijden (te lang) met dubbele lasten te zitten. Het juiste antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van jouw specifieke situatie. Beide opties hebben voor- en nadelen. Hieronder een kort overzicht:

Eerst verkopen NAMACO
Eerst kopen NAMACO

Meer informatie over jouw situatie?

Wij helpen jou met al jouw vragen!

10 Maaike Blekman 12 jan. 2024

Hele fijne makelaar; deskundig, goede begeleiding en prima prijs/kwaliteit.

8.8 Renske Buring Zandsteenlaan 57 13 dec. 2023

7 weken na kennismaking hadden we ons tweede huis bekeken met de makelaar, deden we ons eerste bod en hadden we een huis gekocht. Waar ik de opmerking ‘binnen 3-9 maanden heb je een huis’ eerst...

10 Anoniem Schepperij 8 17 nov. 2023

Goed bereikbaar, meedenkend en zeer betrouwbaar. Snelle acties. Kortom zeer tevreden over de makelaar. Absoluut een aanrader. Vooral omdat het tarief ook echt redelijk is.

9.8 Anoniem Hamburgerstraat 24 a 15 nov. 2023

Laagdrempelig benaderbaar. Uitstekende begeleiding. Kortom: meer dan perfect gedaan en aanrader voor iedere ver- en aankoper.

10 Jeroen kubbenga 02 nov. 2023

Klaas Wilting heeft ons van het begin tot het einde super begeleidt met zowel aankoop als verkoop van ons huis. Bij alle bezichtigingen was hij aanwezig en had dan goed voorwerk gedaan. Flexibiliteit,...

10 Yvonne Groen 27 okt. 2023

Een makelaar die zijn vak verstaat en weet hoe belangrijk goede communicatie is. In mijn geval stond de verkoop van de woning centraal. Alles ging in nauw overleg en met aandacht voor mijn situatie....

10 Rianne 25 okt. 2023

Ontzettend tevreden en blij met de verkoop van onze woning door Klaas. Ons huis is erg snel verkocht voor een goede prijs. Fijne communicatie met het team van Namaco.

10 Mevr. Rianne Meijer Ten Oeverlaan 65 25 okt. 2023

Erg blij met de verkoop van ons huis, snel en voor een goede prijs verkocht! Alles verliep vlekkeloos, fijne communicatie.

10 Charlotte Strijbos 16 okt. 2023

Uitstekende ervaring met Namaco! Klaas heeft ons zeer goed begeleid bij het kopen van onze eerste woning. Hij gaf eerlijk advies, voelde goed aan wat wel/niet bij onze wensen aansloot en is van begin...

10 Anoniem Uleflecht 12 15 okt. 2023

Uitstekende ervaring met Namaco! Klaas heeft ons zeer goed begeleid bij het kopen van onze eerste woning. Hij gaf eerlijk advies, voelde goed aan wat wel/niet bij onze wensen aansloot en is van begin...

NAMACO Groningen
Paterswoldseweg 290
9727 BW Groningen

Back to top