Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar?Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar?
22 aug. 2022·
Leestijd:

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Je kunt ervoor kiezen om dit hele proces zelf te doen, maar je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen. Deze ondersteunt je dan bij allerlei zaken. Een aankoopmakelaar kan heel prettig zijn, helemaal in de huidige (overspannen) woningmarkt. In deze blog vertellen we je wat de voordelen van een aankoopmakelaar kunnen zijn.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Het aankopen van een woning is niet iets wat je elke dag doet. Er komt vaak meer bij kijken dan dat je van tevoren misschien dacht. Gelukkig is het voor een aankoopmakelaar wel dagelijkse kost en weet hij of zij precies waar die mee bezig is. Een aankoopmakelaar ondersteunt je in het hele proces. Als jij een woning op het oog hebt, zoekt de makelaar vooraf van alles voor jou uit over deze woning, bijvoorbeeld wat de huidige eigenaar heeft betaald en waar de huizen in de buurt voor verkocht worden. Vervolgens gaat de aankoopmakelaar met jou mee naar de bezichtiging.

Hierna volgt de onderhandeling. In overleg met jou wordt er een strategie bedacht en een openingsbod gedaan. Wanneer jouw bod wordt geaccepteerd, helpt de aankoopmakelaar jou met het tekenen van de overeenkomst, hij of zij bekijkt dan alle regels en voorwaarden en bespreekt deze met jou. Als dit allemaal klopt is het tijd om te tekenen.

Voordelen van een aankoopmakelaar

Hieronder volgen een aantal voordelen die je hebt als je een aankoopmakelaar inschakelt:

  • Een aankoopmakelaar heeft veel ervaring en kennis en kan je aanvullen met deze expertise. Zij weten waar ze op moeten letten bij het doen van bezichtigingen, biedingen en het lezen van onder andere een koopcontract.
  • De aankoopmakelaar ontzorgt je bij alle handelingen die moeten gebeuren bij het aankopen van een woning. Het begint bij het selecteren van de juiste woning uit al die huizen die op de markt komen.
  • De makelaar maakt afspraken voor bezichtigingen en gaat mee. Als je niet weet waar je op moet letten bij het bezichtigen van een woning is een aankoopmakelaar erg handig. De makelaar kan ongeveer zien wat het huis waard is en of er nog gebreken zijn aan de woning. De makelaar weet wat het juiste bod is voor het huis of het appartement waar je op wil bieden. Ze zorgen ervoor dat je niet een te hoog of een te laag bod doet.
  • Als je een huis of een appartement wilt kopen in Groningen moet je snel handelen. De woningen zijn vaak binnen een aantal dagen al verkocht dus is het van belang dat je snel een keuze maakt of je een bod wil uitbrengen en hoe hoog dit bod wordt. Hierbij kan een aankoopmakelaar je goed adviseren, hij of zij weet namelijk hoeveel een woning ongeveer waard is in deze markt. De makelaar helpt je met onderhandelen en probeert het beste eruit te halen.
  • Verder is de makelaar goed op de hoogte van de woningmarkt in jouw buurt. De makelaar heeft eerder inzicht in de woningen die op de markt komen dan jij. Hierdoor kan een aankoopmakelaar als één van de eerste een bezichtiging inplannen bij een woning die aan jouw wensen voldoet. Ook weet de makelaar wat de bestemmingsplannen rondom de woningen zijn voor in de toekomst zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Ook hebben de makelaars het juiste netwerk met notarissen, taxateurs en deskundigen voor bouwkundig onderzoek die ze kunnen inschakelen.
  • Tot slot helpt de makelaar je bij de afhandeling van de koop. Ze begeleiden en controleren tot het huis officieel van jou is, zodat je volledig geïnformeerd bent.

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is natuurlijk niet gratis, maar het is het geld waard als je kijkt naar alle voordelen die hier tegenover staan. Overigens kan het inschakelen van een aankoopmakelaar je ook juist geld besparen. Dit is omdat jezelf misschien niet door hebt dat er iets vervangen moet worden. Een aankoopmakelaar let hier extra goed op.

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

NAMACO Groningen
Paterswoldseweg 290
9727 BW Groningen

Back to top