Wat voor invloed heeft de stijgende rente op jouw woonwens?Wat voor invloed heeft de stijgende rente op jouw woonwens?
28 okt. 2022·
Leestijd:

De kranten staan er vol mee: de hypotheekrente is aan het stijgen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor jouw woonwens? Lees snel dit blog, we leggen je er graag meer over uit.

Wat voor gevolgen heeft de stijgende rente?

Je woonwens is vaak sterk afhankelijk van je maximaal af te sluiten hypotheekbedrag. Nu de rente per week (of soms zelfs per dag!) verandert, is het van belang dit goed in de gaten te houden. Want wat veel mensen zich niet beseffen: een stijging van de hypotheekrente zorgt er doorgaans voor dat je minder geld kunt lenen voor de aankoop van een woning.

Financieel adviseur belangrijke rol

Waar je begin dit jaar nog een hypotheek kon afsluiten voor ongeveer 1,5 %, zit je nu al op zo’n 4,5 %. Deze fikse stijging zorgt ervoor dat je maximaal af te sluiten hypotheekbedrag daalt. Als je minder kunt lenen, betekent het dus automatisch dat je je maximale aankoopprijs moet verlagen. Een verschil van 2% kan zo al een verlaging van € 15.000,- betekenen op je maximaal te lenen hypotheekbedrag! Vooral voor de starters in de markt zijn dat aanzienlijke bedragen. Voordat je een bieding gaat doen, is het dus -vooral met deze sterk fluctuerende rentes- heel erg van belang dat je exact weet wat je op dat moment financieel kan doen. Een goede financieel adviseur kan hierin een belangrijke rol spelen.

Huizenprijzen dalen

Naast een stijging van de rentes, ligt er de verwachting dat de huizenprijzen in de nabije toekomst gaan dalen. Cijfers van de NVM laten zien dat deze daling nu al is ingezet. De gestegen hypotheekrente, de hoge energiekosten en de inflatie zorgen ervoor dat de huizenmarkt wat afkoelt. Echter was de woningmarkt oververhit, dus het betekent niet dat het er nu slecht voorstaat, alleen dat de woningmarkt weer wat ‘normaler’ wordt.

De rentes zijn dus aan het stijgen en de huizenprijzen laten een lichte daling zien. Al deze bewegingen zorgen voor onrust op de huizenmarkt, terwijl er nog steeds veel mogelijk is. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden en de huidige woningmarkt? Plan gerust een vrijblijvend gesprek met ons in!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

NAMACO Groningen
Paterswoldseweg 290
9727 BW Groningen

Back to top