Vereniging van EigenaarsVereniging van Eigenaars
26 mei 2023·
Leestijd:

Bij het kopen van een appartement kom je er niet onderuit: de VvE. Wat is de VvE, wat doet de VvE en waarom bestaat de VvE? Na het lezen van onze blog ben je weer helemaal op de hoogte!

Wat is de VvE?

VvE staat voor Vereniging van Eigenaars. Wanneer je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars. Je krijgt alleen te maken met de VvE wanneer je een appartement koopt.

Wat doet de VvE?

De VvE heeft te maken met het onderhoud en beheer van het appartementencomplex. Ook zorgt de VvE voor de verzekeringen van het gebouw en dat er gespaard wordt voor groot onderhoud.

Waarom bestaat de VvE?

Wanneer je een appartement koopt, is de kans groot dat dit appartement zich bevindt in een groter complex met meerdere appartementen. In jouw leveringsakte staat dat je niet het appartement hebt gekocht, maar een aandeel van het gehele gebouw. Samen met alle andere bewoners, beheren jullie dus het gebouw. Dit noem je appartementsrecht.

Om de woonsituatie zo fijn mogelijk te houden, bestaat de VvE. Samen zorgen jullie ervoor dat het gebouw in goede staat is.

Het wonen in een appartement is niet hetzelfde als wanneer je vrijstaand, in een rijtjeshuis of in een 2-onder-1-kap woning woont. Zorgt jouw onderbuurvrouw niet goed voor haar woning, dan kan jij last hebben van bijvoorbeeld stank, vocht of schimmel. Doordat je een VvE hebt, kan je dit aangeven en zoeken jullie samen een oplossing. Je bent met zijn allen verantwoordelijk voor het gehele pand.

Is de VvE verplicht?

Ja. Je zit automatisch in de VvE wanneer je een appartement koopt. Om ervoor te zorgen dat sommige bewoners zich er niet makkelijk van af kunnen brengen, is besloten om het lidmaatschap van de VvE verplicht te stellen.

Zitten er kosten verbonden aan de VvE?

Zoals vermeld, is het een taak van de Vereniging van Eigenaars om te sparen voor groot onderhoud. Hierdoor moet je als lid maandelijks een bepaald bedrag betalen aan de penningmeester. De hoogte van dit bedrag is per VvE verschillend.

Andere interessante nieuwsartikelen

WOZ-Waarde in Groningen door de jaren heen

Het zal geen verrassing zijn: de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) in Groningen heeft door de jaren heen een significante stijging laten zien. In 2023 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in de gemeente Groningen €295.000, een stijging van 18% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze trend weerspiegelt de groeiende vraag naar woningen in deze bruisende stad, gedreven door een combinatie van economische groei, toenemende bevolking en verbeterde leefomgeving.

28 jun. 2024 Meer lezen

De huizenmarkt van Groningen in cijfers

Cijfers saai? Echt niet! We willen jullie graag de allerlaatste inzichten bieden omtrent de huizenmarkt in de Gemeente Groningen. Als je overweegt om een woning te kopen of te verkopen in Groningen, is het essentieel om de huidige trends en cijfers te kennen. In deze blog nemen we je mee door de belangrijkste aspecten van de huizenmarkt in Groningen, gebaseerd op recente statistieken en ontwikkelingen.

20 jun. 2024 Meer lezen

NAMACO Groningen
Paterswoldseweg 290
9727 BW Groningen

Back to top