Vereniging van EigenaarsVereniging van Eigenaars
26 mei 2023·
Leestijd:

Bij het kopen van een appartement kom je er niet onderuit: de VvE. Wat is de VvE, wat doet de VvE en waarom bestaat de VvE? Na het lezen van onze blog ben je weer helemaal op de hoogte!

Wat is de VvE?

VvE staat voor Vereniging van Eigenaars. Wanneer je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars. Je krijgt alleen te maken met de VvE wanneer je een appartement koopt.

Wat doet de VvE?

De VvE heeft te maken met het onderhoud en beheer van het appartementencomplex. Ook zorgt de VvE voor de verzekeringen van het gebouw en dat er gespaard wordt voor groot onderhoud.

Waarom bestaat de VvE?

Wanneer je een appartement koopt, is de kans groot dat dit appartement zich bevindt in een groter complex met meerdere appartementen. In jouw leveringsakte staat dat je niet het appartement hebt gekocht, maar een aandeel van het gehele gebouw. Samen met alle andere bewoners, beheren jullie dus het gebouw. Dit noem je appartementsrecht.

Om de woonsituatie zo fijn mogelijk te houden, bestaat de VvE. Samen zorgen jullie ervoor dat het gebouw in goede staat is.

Het wonen in een appartement is niet hetzelfde als wanneer je vrijstaand, in een rijtjeshuis of in een 2-onder-1-kap woning woont. Zorgt jouw onderbuurvrouw niet goed voor haar woning, dan kan jij last hebben van bijvoorbeeld stank, vocht of schimmel. Doordat je een VvE hebt, kan je dit aangeven en zoeken jullie samen een oplossing. Je bent met zijn allen verantwoordelijk voor het gehele pand.

Is de VvE verplicht?

Ja. Je zit automatisch in de VvE wanneer je een appartement koopt. Om ervoor te zorgen dat sommige bewoners zich er niet makkelijk van af kunnen brengen, is besloten om het lidmaatschap van de VvE verplicht te stellen.

Zitten er kosten verbonden aan de VvE?

Zoals vermeld, is het een taak van de Vereniging van Eigenaars om te sparen voor groot onderhoud. Hierdoor moet je als lid maandelijks een bepaald bedrag betalen aan de penningmeester. De hoogte van dit bedrag is per VvE verschillend.

Andere interessante nieuwsartikelen

NAMACO, trotse sponsor van Paardenconcours IICH Groningen & Larissa in de prijzen!

NAMACO was afgelopen weken trotse sponsor van het IICH Paardenconcours in Groningen. Larissa en haar paard Invester schitterden, winnend in de zz-licht klasse en twee keer vierde in de zz-zwaar klasse. Het IICH, bekend als de 'kraamkamer' voor internationale paardensport, bood een podium voor opkomend talent. Een prachtig evenement waar de eerste stappen worden gezet naar mogelijke carrières in de internationale paardensport. Benieuwd wie de felbegeerde NAMACO prijs heeft gewonnen? Lees het hier!

11 jan. 2024 Meer lezen

NAMACO Groningen
Paterswoldseweg 290
9727 BW Groningen

Back to top