Bedrag in depot bij notarisBedrag in depot bij notaris
20 mrt. 2024·
Leestijd:

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

Bedrag in depot bij notaris

De koper van een huis kan een verzoek indienen om een deel van de koopprijs in depot te houden. Dan wordt er in overleg met beide partijen besloten of er een bedrag in depot wordt gehouden. Als dit het geval is wordt er bij het kopen van een huis een deel van het aankoopbedrag door de koper op de kwaliteitsrekening van de notaris overgemaakt. Een depotovereenkomst is er om de koper zekerheid te geven.

Wanneer een bedrag in depot houden?

Stel je voor je staat op het punt om een huis te kopen, maar bij de eindinspectie van het huis zijn er een aantal tegenvallers. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde afspraken niet nagekomen of je verwachtingen komen niet overeen met de staat van je nieuwe huis. Denk aan een scheur in de wand, het huis staat vol met spullen of er is een lekkage. Dit zijn een aantal voorkomende redenen om een bedrag in depot te houden. Hier heb je dan ook recht op.

Wat houdt het in als je een bedrag in depot houdt?

Als je een bedrag in depot houdt bij de notaris moeten er eerst een aantal afspraken nagekomen worden voordat het bedrag weer uitgekeerd kan worden. De notaris maakt eerst een depotovereenkomst. De afspraken die nagekomen moeten worden zijn afgesproken door de koper, verkoper en de notaris. De betrokken partijen zullen het ook eens moeten worden over de hoogte van het depotbedrag. Daarna moet nog overeenstemming worden bereikt over de voorwaarden waaronder het bedrag mag worden uitgekeerd.

Als je ervoor kiest om een bedrag in depot te houden bij de notaris is het wel handig om te weten dat dit geld kost. Informeer daarom altijd naar de kosten bij de notaris. Dit zorgt voor duidelijkheid en hierdoor sta je niet opeens voor een grote verrassing. Wie de notariskosten betaald moet worden afgesproken tussen de verkoper en de koper.

Hoe hoog is het bedrag in depot?

Het bedrag dat in depot wordt gehouden kan erg verschillen. Dit hangt namelijk allemaal af van hoe erg de gebreken zijn. Bespreek daarom goed met alle partijen welke gebreken er zijn en wat de hoogte van het bedrag in depot wordt.

Let dus altijd goed op als je je potentiële nieuwe huis bezichtigd. Het komt helaas regelmatig voor dat er gebreken zijn aan een huis. Als koper heb je recht op een schoon en fris huis.

Andere interessante nieuwsartikelen

WOZ-Waarde in Groningen door de jaren heen

Het zal geen verrassing zijn: de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) in Groningen heeft door de jaren heen een significante stijging laten zien. In 2023 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in de gemeente Groningen €295.000, een stijging van 18% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze trend weerspiegelt de groeiende vraag naar woningen in deze bruisende stad, gedreven door een combinatie van economische groei, toenemende bevolking en verbeterde leefomgeving.

28 jun. 2024 Meer lezen

De huizenmarkt van Groningen in cijfers

Cijfers saai? Echt niet! We willen jullie graag de allerlaatste inzichten bieden omtrent de huizenmarkt in de Gemeente Groningen. Als je overweegt om een woning te kopen of te verkopen in Groningen, is het essentieel om de huidige trends en cijfers te kennen. In deze blog nemen we je mee door de belangrijkste aspecten van de huizenmarkt in Groningen, gebaseerd op recente statistieken en ontwikkelingen.

20 jun. 2024 Meer lezen

NAMACO Groningen
Paterswoldseweg 290
9727 BW Groningen

Back to top