6 tips voor starters bij het kopen van een huis6 tips voor starters bij het kopen van een huis
30 nov. 2022·
Leestijd:

Starters kunnen eindelijk weer een beetje ademhalen. De cijfers op de woningmarkt laten zien dat er minder kijkers afkomen op te koop staande huizen en de huizen blijven weer iets langer te koop staan. Overbieden is niet altijd meer de standaard, er wordt soms zelfs weer onderhandeld over de verkoopprijs. Voor starters betekent dat dat ze weer iets meer kans hebben een woning te kopen. In deze blog behandelen we 6 tips voor starters bij het kopen van een huis.

Tip 1: Ken je financiële mogelijkheden
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg ervoor dat je je financiële plaatje op orde hebt. Door precies te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn, voorkom je vervelende verrassingen achteraf. Vergeet ook niet te checken of je een BKR-registratie hebt. Misschien heb je wel registraties waar je geen weet van hebt (bepaalde mobiele telefoonabonnementen kunnen je al een registratie opleveren). Als je een registratie van tevoren kan oplossen, heb je soms weer meer financiële mogelijkheden bij het aanvragen van een hypotheek. Een goede financieel adviseur is goud waard wanneer je je financiële plaatje goed op orde wilt krijgen.

Tip 2: Jubelton of andere schenkingen (alleen dit jaar nog!)
Voor sommige mensen is een jubelton de mogelijkheid om een woning te kopen. De jubelton is een schenking vrijstelling van max. € 106.671,- die je kunt gebruiken voor het kopen van een woning. Let op: vanaf 1 januari 2023 wordt deze regeling verlaagd naar een grens van € 28.947,-. De regeling stopt zelfs helemaal per 1 januari 2024.

Tip 3: Kijk eens buiten je zoekgebied
Veel mensen focussen zich op hele specifieke plekken. Soms kom je door een kleine verruiming van je zoekgebied ontzettend leuke woningen tegen. Houd hier rekening mee als je een zoekopdracht invult. Heb je al een zoekopdracht lopen? Pas hem eens aan en laat je verrassen!

Tip 4: Meer zekerheid met NHG
Bij het kopen van je eerste huis kan extra zekerheid geen kwaad. Wanneer je een hypotheek afsluit met NHG, ben je zeker van een verantwoorde lening. De NHG is jouw vangnet als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Door een hypotheek met NHG af te sluiten, krijg je ook korting op je rente (en dus lagere maandlasten). De nieuwe kostengrens voor januari 2023 is € 405.000,-. Het kan dus een keuze zijn om voor een woning te gaan beneden deze kostengrens.

Tip 5: Energiebesparende maatregelen en verduurzamen
Kom je in aanmerking voor een NHG-lening? Dan kan je bij het toepassen van energiebesparende maatregelen tot € 429.300,- lenen. Ja, het is een extra lening maar wel een lening die uiteindelijk zorgt voor een lagere energierekening. Ook als je niet in aanmerking komt voor NHG zijn er veel financiële mogelijkheden en voordelen die je kunt gebruiken om je woning te verduurzamen.

Tip 6: Twijfel je? Vraag nog een bezichtiging aan!
Heb je een woning gezien die allerlei pluspunten heeft, maar ook wel een paar mitsen en maren? Plan nog een bezichtiging in! Nu de woningmarkt aan het veranderen is, is dit weer mogelijk. Voorheen werden er zelfs woningen verkocht zonder een bezichtiging, maar nu er minder bezichtigers zij, zijn dingen als een tweede bezichtiging (vaak) weer mogelijk.

Ben je starter en heb je geen idee hoe je het kopen van een huis moet aanpakken? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aan om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen. We helpen je graag op weg!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

NAMACO Groningen
Paterswoldseweg 290
9727 BW Groningen

Back to top